Domov / Sober curious / Radoslav Hoppej: Najväčšia sloboda je, keď môžem byť sám sebou, bez akýchkoľvek umelých podnetov

Radoslav Hoppej: Najväčšia sloboda je, keď môžem byť sám sebou, bez akýchkoľvek umelých podnetov

|

od

v

| Čas čítania: 6 min (1752 slov)

Radoslav Hoppej je slovenský bloger, cestovateľ a autor knihy, známy najmä prostredníctvom svojho projektu s názvom Nie je túra bez Štúra. Radko zdieľa svoje zážitky z cestovania a túr na svojom Instagrame a blogu, kde publikuje inšpiratívne príbehy, fotografie a tipy pre turistov a tým nás všetkých motivuje k  objavovaniu Slovenska a jeho krásnych miest.

Mohol by si nám predstaviť svoju osobnú cestu k abstinencii od alkoholu? Čo ťa k tomu viedlo?

Mám 35 rokov a abstinentom som už dvanásty rok, dobrovoľne. Počas vysokej školy som pracoval v jednom nočnom podniku a práve alkohol som bral v tom čase ako prostriedok na odreagovanie. Chvíľku som mal totiž obdobie, kedy som alkohol vnímal už ako bežnú súčasť môjho života a nebol som asi ďaleko ani od toho, aby som sa na ňom stal závislý.  Našťastie som prišiel do bodu, kedy som si uvedomil, že to je nie je tá správna cesta a tak som prestal piť úplne. V začiatkoch abstinovania som nemal potrebu či nutkanie siahať po poháriku s alkoholom. To rozhodnutie, že prestanem piť, síce nebolo zo dňa na deň, no už keď som prestal, tak zrazu mi to prišlo úplne prirodzené. Moja hlavná motivácia zostať triezvy pramenila z túžby žiť zdravší a plnohodnotnejší život. Vidieť, ako sa zlepšuje moje fyzické a duševné zdravie, bolo obrovskou motiváciou. Cítil som sa silnejší, energickejší a duševne vyrovnanejší. Okrem toho som znovu získal kontrolu nad svojím životom a mohol som sa lepšie sústrediť na svoje ciele a ambície. A to platí aj dnes. To, že nepijem alkohol, nijako neovplyvňuje môj život a som na seba hrdý, že som sa tak rozhodol a že to trvá už toľko rokov. Aj dnes sa však stretávam s prekvapivými reakciami, keď niekomu poviem, že vôbec nepijem. V prostredí našej krajiny sú tí, ktorí nepijú alkohol, stále divní. Pre mňa je, žiaľ, alkohol veľkým problémom v mnohých rodinách na Slovensku. Mnohí možno považujú alkohol za spoločenskú normu, ale ja som zistil, že najväčšia sloboda je, keď môžem byť sám sebou, bez akýchkoľvek umelých podnetov.  

“S mojím životom bez alkoholu prichádza zodpovednosť – zodpovednosť za moje rozhodnutia a príklad, ktorý dávam ostatným. Mám na mysli hlavne ľudí, ktorí ma sledujú na sociálnych sieťach. Hoci sa aj dnes stretávam s nepochopením, zostávam pevne presvedčený, že skutočnú radosť a relax nájdeme v sebe, a snažím sa svojím spôsobom motivovať ľudí, aby sa zamysleli a uvedomili si, že zabávať sa či relaxovať sa dá aj bez pohárika v ruke. Tiež si myslím, že čím viac známych ľudí by otvorene hovorilo o problémoch s alkoholom a prikláňalo sa k abstinencii, tým viac ľudí, hlavne mladých, by sa nimi inšpirovalo.

Aké zdravotné riziká spojené s konzumáciou alkoholu, ktoré ťa motivovali k rozhodnutiu prestať piť si si uvedomil?

Uvedomil som si, že konzumácia alkoholu výrazne zvyšuje riziko vzniku chronických ochorení, ako sú ochorenia pečene, srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Taktiež som si uvedomil, že alkohol môže negatívne ovplyvňovať môj duševný stav a prispievať k úzkosti a depresii. Dôležité bolo aj poznanie, že nadmerné pitie alkoholu môže viesť k závislosti a vážne narušiť sociálne vzťahy. Tieto riziká ma motivovali k tomu, aby som prestal piť a začal viesť zdravší a vyváženejší život.

Čo podľa teba bráni ľuďom v tom, aby sa viac zaujímali o zdravotné dopady alkoholu?

Podľa môjho názoru ľuďom často bráni v záujme o zdravotné dopady alkoholu spoločenská akceptácia a normalizácia jeho konzumácie. Mnoho ľudí si neuvedomuje riziká kvôli nedostatku vzdelania a informácií o dlhodobých zdravotných následkoch. Ďalším faktorom je psychologický únik, keď ľudia využívajú alkohol ako spôsob riešenia stresu a osobných problémov. Tiež môže zohrávať úlohu tlak okolia a obavy zo spoločenského vylúčenia, ak by sa rozhodli prestať piť.

Čo by si poradil ľuďom, ktorí chcú znížiť alebo úplne eliminovať konzumáciu alkoholu zo svojho života?

Poradil by som im, aby začali tým, že si stanovia jasný cieľ a dôvody, prečo chcú znížiť alebo prestať s konzumáciou alkoholu. Je dôležité vytvoriť si podporujúce prostredie, či už ide o priateľov, rodinu, alebo podporujúce skupiny, ktoré ich budú motivovať a podporovať v ich rozhodnutí. Nahradenie alkoholu zdravšími alternatívami a hľadanie nových záľub môže pomôcť prekonať „pokušenie“ piť. Pravidelná fyzická aktivita a starostlivosť o duševné zdravie, ako napríklad meditácia alebo terapia, môžu byť tiež veľmi prospešné. Ak majú problémy s kontrolou nad pitím, neváhal by som vyhľadať odbornú pomoc, ako napríklad konzultáciu s lekárom alebo terapeutom.

Ako sa podľa teba dá efektívne bojovať proti spoločenskému tlaku na konzumáciu alkoholu?

Efektívny boj proti spoločenskému tlaku na konzumáciu alkoholu začína osobným presvedčením a sebavedomím odmietaním ponúk na pitie. Je dôležité nájsť a udržiavať si spoločenské kruhy, ktoré podporujú zdravý životný štýl a nespoliehajú sa na alkohol ako na hlavný zdroj zábavy. Vzdelávanie a informovanie ľudí o negatívnych dopadoch alkoholu prostredníctvom rôznych kampaní a programov môže tiež pomôcť zmeniť spoločenské normy.  

Čo by si chcel, aby mladí ľudia vedeli o alkohole a jeho účinkoch na zdravie?

Mladí ľudia by si mali uvedomiť, že pravidelná konzumácia alkoholu môže mať vážne dlhodobé negatívne účinky na ich fyzické a duševné zdravie, vrátane rizika vzniku závislosti. Alkohol môže narušiť ich vývoj a schopnosť dosahovať ciele, ovplyvňujúc ich školský výkon a sociálne vzťahy. Taktiež je dôležité, aby vedeli, že existuje mnoho spôsobov, ako sa baviť a relaxovať bez alkoholu, ktoré sú oveľa prospešnejšie pre ich celkovú pohodu a budúcnosť.

Aké sú hlavné výhody, ktoré si zaznamenal od začiatku tvojej abstinencie?

Tých výhod je viacero, všimol som si napríklad výrazné zlepšenie môjho fyzického zdravia, vrátane zvýšenej energie a lepšieho spánku. Moja schopnosť sústrediť sa sa tiež zlepšila, čo pozitívne ovplyvnilo moju produktivitu a celkovú pohodu. Taktiež som si všimol zlepšenie v medziľudských vzťahoch, pretože som teraz schopný byť prítomný a aktívne sa zúčastňovať na aktivitách bez alkoholu. Navyše, finančne som na tom lepšie, pretože už nemíňam peniaze na alkohol.

Čo by si chcel, aby ľudia vedeli o živote bez alkoholu, čo sa často prehliada alebo nesprávne chápe?

Život bez alkoholu môže byť rovnako spoločensky bohatý a zábavný, ak nie viac. Často sa prehliada, že abstinencia neznamená izoláciu alebo stratu radosti, ale naopak, môže viesť k hlbším a autentickejším vzťahom. Taktiež je dôležité uvedomiť si, že mnoho aktivít a zábavy sa dá užívať naplno aj bez alkoholu, pričom zdravie a duševná pohoda sa výrazne zlepšujú. Život bez alkoholu môže priniesť viac energie, jasnosti mysle a skutočného pocitu slobody, čo sa často nesprávne chápe ako obmedzenie.

Ako podľa teba ovplyvňuje alkohol spoločnosť a čo by sa podľa teba malo zmeniť v prístupe k alkoholu na spoločenskej úrovni?

Alkohol má významný vplyv na spoločnosť, najmä pokiaľ ide o zdravotné a sociálne dôsledky jeho nadmerného užívania, vrátane zvýšeného výskytu chorôb, dopravných nehôd a kriminality. Je dôležité zmeniť prístup k alkoholu na spoločenskej úrovni zvýšením osvetových kampaní a vzdelávania o jeho rizikách a dopadoch. Podporovať by sa mala aj kultúra zdravých životných štýlov a poskytovanie podpory pre tých, ktorí sa rozhodnú obmedziť alebo úplne prestať piť. Dôležité je tiež presadzovať politiky a opatrenia na reguláciu dostupnosti alkoholu a zamedzenie jeho nekontrolovanému predávaniu a konzumácii.

Má abstinencia od alkoholu vplyv na tvoje pracovné a osobné vzťahy? Ak áno, aký?

To, že nepijem alkohol mi nijako nezasahuje do života a som na seba hrdý, že som sa tak rozhodol a že je to už toľko rokov. Aj dnes sa však stretávam s prekvapivými reakciami, keď niekomu poviem, že vôbec nepijem. Mám šťastie v tom, či už ide o pracovné alebo osobné vzťahy, že sú okolo mňa ľudia, ktorí to vôbec nemajú potrebu riešiť. Skôr sa teším, keď ich inšpirujem k tomu, aby prehodnotili aj oni sami svoj vzťah k alkoholu.

Myslíš si, že vzdelávacie kampane a programy o alkohole sú dostatočné? Aké zlepšenia by si navrhol?

Aj v tejto oblasti je určite ešte čo zlepšovať. Podľa môjho názoru je potrebné viac investovať do osvetových aktivít, ktoré by zahrnuli nielen fyzické zdravotné riziká spojené s alkoholom, ale aj jeho dopady na duševné zdravie a sociálne vzťahy. Zlepšenie by mohlo prísť aj prostredníctvom väčšieho množstva cielených kampaní zameraných na rizikové skupiny, ako sú mladí ľudia a tí, ktorí majú sklon k nadmernému pitiu. Dôležité je tiež zvýšiť transparentnosť v reklame a marketingu alkoholických nápojov a zaviesť prísne opatrenia na kontrolu dostupnosti alkoholu a jeho predaja.


Na záver by sme touto cestou chceli Radkovi poďakovať za rozhovor a budeme mu držať palce ďalej v živote.


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.