Domov / Vzdelávanie / Znižovanie spotreby alkoholu severskou cestou: monopoly na alkohol, zákaz marketingu a vyššie dane

Znižovanie spotreby alkoholu severskou cestou: monopoly na alkohol, zákaz marketingu a vyššie dane

|

od

v

| Čas čítania: 4 min (1072 slov)

Severské krajiny majú dlhú históriu konzumácie alkoholu, zložité problémy s intenzívnym epizodickým pitím a povesť krajín, ktoré zaviedli jedny z najprísnejších predpisov na zníženie škôd súvisiacich s alkoholom. 

V súčasnosti patrí úroveň pitia alkoholu v severských krajinách vrátane Dánska, Fínska, Islandu, Nórska a Švédska k najnižším v Európskej únii. Nie je prekvapením, že v mnohých z týchto krajín sa s alkoholom nezaobchádza ako s bežným tovarom a je prísne regulovaný.

WHO zdôrazňuje niektoré kľúčové prvky úspechu:

  • obmedzenie dostupnosti alkoholu 
  • daňové a cenové politiky 
  • zákazy alebo obmedzenia marketingu na alkohol

Maloobchodné monopolné systémy

Jednou z hlavných myšlienok severského prístupu je vízia, že zváženie zdravotných škôd spojených s konzumáciou alkoholu prevažuje nad potenciálnymi ekonomickými ziskami a príjmami, ktoré by mohli plynúť z predaja alkoholických nápojov. Preto je v centre pozornosti opatrení na kontrolu alkoholu obmedzenie negatívnych účinkov, ktoré alkohol spôsobuje spoločnosti. 

Maloobchodné monopolné systémy sú severským prístupom, ktorý umožňuje uviesť túto víziu do praxe a obmedziť škody spôsobené alkoholom – nielen pre konzumentov, ale aj pre ich okolie. Všetky severské krajiny (s výnimkou Dánska), vrátane Grónska a Faerských ostrovov sa rozhodli vytvoriť a udržiavať takéto systémy maloobchodných monopolov, ktoré sú vo vlastníctve štátu a kontrolujú, kedy, kde a za akú cenu sa alkohol predáva. 

Cieľom monopolných systémov je obmedziť rôzne negatívne účinky alkoholu na obyvateľstvo a spoločnosť znížením počtu predajní, kde sa alkohol predáva, a presadzovaním ďalších regulačných opatrení, ako je obmedzenie času predaja a podpora jeho predaja. Každá severská krajina má svoj vlastný národný rámec politiky v oblasti užívania alkoholu a maloobchodné monopoly sú jeho podstatnou súčasťou.

Starostlivosť o zdravie mladých 

Zvýšenie spotrebnej dane je ďalším účinným opatrením, ktoré mnohé severské krajiny využívajú nielen na zvýšenie štátnych príjmov, ale aj ako zdravotné opatrenie. Dokonca aj mierne zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu v severských krajinách prinieslo značné zdravotné prínosy, ako aj štátne príjmy, ktoré sa môžu použiť na investície do zdravotnej starostlivosti. 

Zdanenie zohráva dôležitú úlohu aj pri ochrane mladých ľudí pred škodlivými účinkami alkoholu v severských krajinách. Dokázalo sa, že vysoké dane na alkohol znižujú spotrebu alkoholu a škody pre celú spoločnosť vrátane nadmerných konzumentov a mladistvých. Existujú aj dôkazy o výhodách zdanenia pri odďaľovaní začiatku pitia alkoholu u mladých ľudí. 

Obavy z negatívnych účinkov reklamy na alkohol na mladých ľudí boli tiež hlavným dôvodom, prečo krajiny ako Nórsko presadili prísnejšie zákazy a obmedzenia marketingu na alkohol. 

„Komplexný zákaz marketing na alkohol, presadzovaný na národnej a miestnej úrovni, je najlepším spôsobom na zníženie predaja a spotreby alkoholu,“ povedala Ingeborg Rossow z Nórskeho inštitútu verejného zdravia a jedna z autoriek knihy „Alkohol: Alkohol nie je obyčajná komodita.” V Nórsku bol úplný zákaz marketingu zavedený už v roku 1975, a mal okamžitý a trvalý účinok na zníženie predaja a spotreby alkoholu. To, čo začalo starosťou o zdravie mladých ľudí, malo pozitívny vplyv na celú populáciu. 

Spolupráca so severskými krajinami

Tento prístup bol do istej miery oslabený vstupom Fínska a Švédska do Európskej únie a tlakom súkromných záujmov v tomto neoliberálnom období. Avšak severské monopolné systémy na alkohol, podobne ako v kanadských provinciách a štátoch USA, si zachovali systém kontroly, ktorý preukázateľne slúži záujmom verejného zdravia a blahobytu a znižuje spoločenské škody spôsobené alkoholom.

Vzhľadom na vedúcu úlohu týchto krajín v programe európskej politiky v oblasti užívania alkoholu, WHO skúma možnosti posilnenia spolupráce so severskými krajinami s cieľom zdokumentovať a šíriť osvedčené postupy pri znižovaní škôd spôsobených alkoholom. 

„Mnohé zo severských krajín si vedú dobre pri informovaní o rizikách spojených s alkoholom – toxickou látkou, ktorá vyvoláva závislosť a je zodpovedná za viac ako 200 chorôb a zdravotných stavov vrátane rakoviny,“ uviedla Dr. Carina Ferreira-Borges, regionálna poradkyňa WHO/Európa pre alkohol a nelegálne drogy. „Vďaka rastúcemu pochopeniu tejto skutočnosti môžeme vytvoriť prostredie, v ktorom je zdravšia voľba piť menej alkoholu jednoduchá a nie je stigmatizovaná. Severské krajiny a ich štátom vlastnené maloobchodné monopoly sú veľmi komplexným príkladom toho, ako možno s alkoholom zaobchádzať nie ako s bežným tovarom.“

Slovensko je v tejto tématike a zavádzaní zmien v politike užívania alkoholu ešte v plienkach, no inšpirácia a informovanosť o možných, overených a funkčných zmenách je určite na mieste. Ktorá zo zmien sa ti páči najviac? 

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.

Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.