Domov / Vzdelávanie / Alkohol a rakovina

Alkohol a rakovina

/

/

/ Čas čítania: 4 min (1051 Slov)

Alkohol je toxická, psychoaktívna a závislosť vyvolávajúca látka. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny ho už pred desaťročiami zaradila medzi karcinogény skupiny 1 – ide o najrizikovejšiu skupinu, do ktorej patrí aj azbest, radiácia a tabak. Spôsobuje najmenej sedem typov rakoviny vrátane najčastejších typov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva a rakovina ženského prsníka. Etanol (alkohol) spôsobuje rakovinu prostredníctvom biologických mechanizmov, keď sa táto zlúčenina v tele rozkladá, čo znamená, že akýkoľvek nápoj obsahujúci alkohol, bez ohľadu na jeho cenu a kvalitu, predstavuje riziko vzniku rakoviny. 

Pri každom z týchto druhov rakoviny platí, že čím viac alkoholu vypijete, tým vyššie je riziko vzniku rakoviny. Najnovšie dostupné údaje naznačujú, že polovica všetkých prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v európskom regióne je spôsobená „ľahkou“ a „miernou“ konzumáciou alkoholu – menej ako 1,5 litra vína alebo menej ako 3,5 litra piva alebo menej ako 450 mililitrov liehovín týždenne. Pri niektorých typoch rakoviny, najmä pri rakovine prsníka, však konzumácia aj malého množstva alkoholu môže zvýšiť riziko. 

Tento spôsob pitia je zodpovedný za väčšinu prípadov rakoviny prsníka u žien, pričom najvyšší výskyt sa pozoruje v krajinách Európskej únie. V Európskej únii je rakovina jednou z hlavných príčin úmrtí – s neustále sa zvyšujúcou mierou výskytu – a pri väčšine úmrtí, ktoré sú spôsobené rôznymi typmi rakoviny je spoločným spúšťačom alkohol.

Môže prispieť k vzniku rakoviny viacerými spôsobmi: 

  1. Acetaldehyd: Keď telo metabolizuje alkohol, premieňa ho na chemickú látku nazývanú acetaldehyd, ktorý je toxický a karcinogénny. To môže poškodiť vašu DNA a proteíny v bunkách a zabrániť bunkám opraviť toto poškodenie, čím zvyšuje riziko vzniku rakoviny.  
  2. Oxidačný stres: Metabolizácia alkoholu môže viesť k tvorbe reaktívnych foriem kyslíka (ROS), ktoré môžu poškodzovať bunkové membrány, lipidy, proteíny a DNA.
  3. Zmeny v hormonálnej rovnováhe: Môže zvýšiť hladiny estrogénu v tele, ktorý je spojený s rakovinou prsníka.
  4. Zmeny v tom, ako sa naše bunky chránia: Môže ovplyvniť bunky v rôznych častiach tela, napríklad v ústach a hrdle, čím uľahčuje vstrebávanie ďalších karcinogénov (látok, ktoré spôsobujú rakovinu) do tela. Môže tiež znížiť hladinu jednej z prirodzených obranných látok vášho tela – kyseliny retinovej, ktorá je dôležitá pre ochranu buniek pred rakovinou.

Môže zvyšovať priepustnosť slizníc, čo umožňuje ľahší prienik karcinogénnych látok do tkanív.

Druhy rakoviny spojené s konzumáciou alkoholu

  1. Rakovina ústnej dutiny, hrdla a pažeráka

Je silným rizikovým faktorom pre rakovinu ústnej dutiny, hrdla a pažeráka. Konzumácia alkoholu môže poškodiť bunky sliznice a zvýšiť pravdepodobnosť vzniku malígnych nádorov. Riziko sa výrazne zvyšuje, ak je konzumácia alkoholu kombinovaná s fajčením, pretože oba faktory majú synergický účinok na poškodzovanie tkanív.

  1. Rakovina hrtana

Hrtan je citlivý na dráždivé účinky alkoholu a acetaldehydu, čo zvyšuje riziko malignity v tejto oblasti.

  1. Rakovina pečene

Chronická konzumácia alkoholu je hlavným rizikovým faktorom pre vznik rakoviny pečene, konkrétne hepatocelulárneho karcinómu. Alkohol môže viesť k cirhóze pečene, ktorá je predstupňom vzniku rakoviny. 

  1. Rakovina prsníka 

Zvyšuje hladiny estrogénu a iných hormónov súvisiacich s hormonálne podmienenými druhmi rakoviny prsníka. Rakovina prsníka je najčastejšie diagnostikovaným typom rakoviny v Európskom regióne, pričom každý deň je diagnostikovaná u 1579 žien. Konzumácia alkoholu je jedným z hlavných modifikovateľných rizikových faktorov tohto ochorenia a spôsobuje 7 z každých 100 nových prípadov rakoviny prsníka. Riziko rakoviny prsníka sa zvyšuje s každou jednotkou alkoholu skonzumovanou za deň. Viac ako 10 % prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v európskom regióne vzniká pri vypití len 1 fľaše piva (500 ml) alebo 2 malých pohárov vína (po 100 ml) denne. Riziko rakoviny prsníka však možno výrazne znížiť jednoduchým znížením konzumácie.

  1. Rakovina hrubého čreva a konečníka 

Alkohol je spojený s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Dôkazy o tom sú vo všeobecnosti silnejšie u mužov ako u žien, ale štúdie zistili túto súvislosť u oboch pohlaví.

  1. Rakovina žalúdka

Hoci spojenie medzi konzumáciou alkoholu a rakovinou žalúdka nie je také silné ako pri iných typoch rakoviny, existuje určitý zvýšený rizikový faktor, najmä u ľudí, ktorí konzumujú alkohol pravidelne a vo veľkom množstve.

Prevencia týchto typov rakoviny zahŕňa obmedzenie alebo vylúčenie alkoholu, udržiavanie zdravého životného štýlu a pravidelné lekárske prehliadky. Pochopenie rizík spojených s konzumáciou alkoholu je kľúčové pre ochranu vášho zdravia. 

Pre koho je alkohol úplne nevhodný?

Niektoré skupiny ľudí by sa mali úplne vyhnúť konzumácii alkoholu:

  • Tehotné ženy a ženy plánujúce tehotenstvo
  • Ľudia s ochorením pečene
  • Osoby s anamnézou závislosti na alkohole alebo iných návykových látkach
  • Ľudia užívajúci lieky, ktoré interagujú s alkoholom
  • Jedinci s určitými zdravotnými problémami, ako je pankreatitída 

Konzumácia alkoholu nesie so sebou určité riziká, a aj mierne pitie môže mať negatívne zdravotné dôsledky. Je dôležité byť informovaný o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu.


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.