História alkoholu je príbehom, ktorý siaha až do najstarších období ľudskej civilizácie. Jeho miesto a význam v spoločnosti sa vyvíjal spolu s históriou ľudstva. Prečítajte si o ceste alkoholu a jeho význame v ľudskej spoločnosti.
História alkoholu: prvopočiatky
Najstaršie zmienky o výrobe alkoholu sa tradujú až do neolitického obdobia (asi 10 tisíc – 8 tisíc rokov p.n.l.). Keď ľudia začali kultivovať obilniny ako pšenicu, jačmeň a ryžu, začali si tiež všímať, že tieto suroviny, ak sa nechajú stáť, podliehajú prirodzenej fermentácii a vznikajú z nich nápoje s opojným účinkom.
Objav fermentácie bol pravdepodobne náhodným, a ľudia ho v tej dobe nevedeli úplne pochopiť. Postupne sa naučili jeho účinky využívať k výrobe prvých alkoholických nápojov. Tie sa následne využívali najmä pri spoločenských a náboženských rituáloch.
História alkoholu v staroveku
V starovekom Sumeri a Egypte sa alkohol používal v náboženských rituáloch, na pohostenie bohov a ako súčasť každodenného života. V týchto civilizáciách vznikli aj prvé recepty na výrobu piva a vína. Tieto nápoje boli považované za dar od bohov. V egyptskom náboženstve sa víno pilo pri obradoch a obetiach, kde malo symbolický význam. Takisto v Mezopotámii bol alkohol súčasťou obetných rituálov, kde sa ponúkal bohom. Alkohol bol teda spájaný s duchovným svetom a mal funkciu komunikácie s vyššími silami.
Medzi prvé alkoholické nápoje možno jednoznačne zaradiť pivo a víno. Prvé dôkazy o výrobe piva pochádzajú zo starovekého Blízkeho východu, kde sa z jačmeňa vyrábal nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Archeologické nálezy dokazujú, že už pred viac ako 7 tisíc rokmi existovali v Mezopotámii jednoduché formy pivovarov.
Pivovary v tejto dobe boli prevažne domáce a komunitné a často využívali prírodné kvasinky z prostredia. Takže proces výroby piva bol do značnej miery nekontrolovateľný a nápoj sa líšil svojím obsahom alkoholu, textúrou a chuťou. Najväčší pivovarnícky “priemysel” sa vtedy sústreďoval v mestách Sumer, Akkad a Babylon, pričom jeho výroba bola často v rukách žien.
Víno sa začalo vyrábať o niečo neskôr a najstaršie dôkazy o jeho výrobe pochádzajú z regiónu moderného Iránu. V Egypte bolo víno, na rozdiel od piva, považované za luxusnejší nápoj. Bolo spojené s vyššími vrstvami spoločnosti, najmä s kráľovskými rodinami a bohatými elitami. Tiež sa využívalo ako súčasť náboženských rituálov. Napríklad božstvo Osiris, ktoré bolo spojené s úrodou, je často zobrazované s pohárom vína.
Staroveký svet
V starovekom Grécku bolo víno kľúčovým nápojom. Gréci považovali víno za dar od bohov, najmä od boha Dionýza, ktorý bol bohom vína, zábavy a extázy. Tradičnou spoločenskou udalosťou, kde sa konzumovalo víno, bolo sympózium. Sympóziá boli miesta, kde sa ľudia stretávali, debatovali, spievali, tancovali a filozofovali. Tieto stretnutia mali často veľmi rituálny charakter a víno bolo neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu.
Pitie vína sa považovalo za spôsob, ako sa priblížiť bohom a podnetom pre hlboké filozofické debaty. Napriek veľkej obľube tohto nápoja, však, Gréci mali prísne pravidlá ohľadom jeho konzumácie. Víno sa nikdy nepilo v čistej forme, vždy sa riedilo vodou. Tento zvyk mal význam nielen ako spoločenský štandard, ale aj ako spôsob kontrolovania nadmernej konzumácie alkoholu.
Rímska spoločnosť, rovnako ako v prípade tej Gréckej, spájala pitie vína s kultúrnymi, náboženskými a verejnými podujatiami. Rímsky boh Bacchus bol rímskym ekvivalentom gréckeho Dionýza a víno bolo tiež spojené s jeho kultom. Na rozdiel od Grékov bolo víno v rímskej spoločnosti dostupné pre všetky spoločenské vrstvy.
Pilo sa v čistej neriedenej forme, a navyše, Rimania nemali prísne pravidlá týkajúce sa jeho konzumácie. To viedlo k vyššiemu stupňu opíjania, najmä medzi nižšími vrstvami. Pre Rimanov však víno nebolo len opojným nápojom. Vďaka vyvinutému obchodnému systému na výrobu a distribúciu vína, ktorý sa rozšíril do celého Rímskeho impéria, bolo víno cennou komoditou, ktorá sa používala v obchode.
Rozvoj destilácie a história alkoholu
Prvé zmienky o vývoji destilácie sa objavujú už v stredovekom svete. Destilácia (proces získavania čistého alkoholu zo zmesi) sa najprv využívala v oblasti Perzie a Indie, kde sa vyvinuli techniky na výrobu alkoholických nápojov vyššej koncentrácie (ako napríklad rum alebo brandy).
Táto metóda výroby alkoholických nápojov sa neskôr rozšírila do Európy, kde sa stala základom pre vznik tvrdých alkoholických nápojov. Destilačné metódy výroby alkoholu zaznamenali svoj rozmach až v období stredoveku.
Význam alkoholu v ľudskej histórii
Alkohol, najmä v podobe vína, piva a destilátov, zohrával kľúčovú úlohu v rôznych kultúrach a náboženstvách, mal významné ekonomické, sociálne a zdravotné dôsledky a bol neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradícií.
História alkoholu tak nie je len dejinami nápoja, ale aj odrazom ľudskej kultúry, spoločenských hodnôt a našich slabostí. Dnes je alkohol súčasťou mnohých kultúr a spoločenských udalostí, ale tiež predstavuje výzvu, pokiaľ ide o zodpovednú konzumáciu a prevenciu negatívnych následkov.
Ďalším vývojom alkoholu a jeho vplyvu na ľudskú spoločnosť sa budeme venovať v pokračovaní tejto minisérie o histórii alkoholu, ktorá vznikla vďaka jednej z najkomplexnejších historických prác na túto tému, knihe „Alcohol: A History“ od Rodricka M. D. McAllistera.
Referencie 📚
Phillips, Rod. Alcohol: A History. Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2014. ISBN 978-1-4696-1761-9. Dostupné na: https://uncpress.org/9781469652177/alcohol/

