Zima má svoje čaro – snehové vločky, vôňa ihličia, vianočné trhy a chvíle strávené s blízkymi. K tomu všetkému neodmysliteľne patrí aj dobrý nápoj, ktorý vás zahreje a navodí sviatočnú atmosféru. Vychutnajte si s nami pohár plný chuti a zároveň spravte niečo pre svoje zdravie. Naše nápoje sú dôkazom, že sviatočné pohostenie môže byť chutné, zdravé a úplne bez alkoholu. Skúste ich a objavte čaro čistých ingrediencií, ktoré vás zahrejú zvnútra aj zvonku.
Horúca čokoláda so škoricou
Horúca čokoláda je symbolom zimy, pohodlia a nostalgických chvíľ. Tento obľúbený nápoj v sebe skrýva mnoho zdravotných benefitov. Kakao je bohaté na antioxidanty, ktoré podporujú dobrú náladu a chránia bunky pred oxidačným stresom. Pridaná škorica nápoju dodáva jemný nádych korenia a zároveň podporuje cirkuláciu krvi v celom tele, vďaka čomu príjemne zahreje. Med zasa podporuje imunitný systém a má protizápalové účinky.
Horúcu čokoládu môžete na záver ozdobiť šľahačkou a štipkou nastrúhanej čokolády. Ako zaujímavú obmenu môžete miesto strúhanej čokolády použiť pomleté vlašské orechy. Celkovo sa však zdobeniu medze nekladú :). Vytvorte si z prípravy tohto nápoja osobný sviatočný rituál a nalaďte sa na zdravé Vianoce plné pohody.
Ingrediencie:
- 500 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 100 g tmavej čokolády (aspoň 60 % kakaa)
- 1 lyžička kakaa
- 1 lyžica medu
- Štipka škorice
- Šľahačka a nastrúhaná čokoláda na ozdobu (alebo pomleté vlašské orechy)
Postup:
- Zohrejte mlieko v hrnci na strednom ohni.
- Pridajte nalámanú čokoládu, kakao a škoricu, miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Podľa chuti pridajte med.
- Prelejte do hrnčeka, ozdobte šľahačkou a posypte nastrúhanou čokoládou.
Perníkové latte
Spojenie jemnej kávy, krémového mlieka a sladko-korenenej zmesi perníkového korenia vás prenesie do sveta vianočných trhov a rozžiarených svetiel. Vďaka použitým koreninám má tento nápoj okrem príjemnej chuti tiež svoje zdravotné benefity. Zázvor podporuje trávenie, imunitu, bojuje proti zápalom a zlepšuje prietok krvi. Klinček k tomu pridáva antibakteriálne účinky a škorica zasa podporuje srdcovo-cievny systém. Táto kombinácia nielenže zahreje dušu, ale aj vaše telo.
Perníkové latte si môžete pripraviť s klasickým kravským mliekom alebo s rastlinnými alternatívami, ako je mandľové, ovsené či kokosové mlieko. Pre dokonalý finiš nezabudnite na šľahačku a posypku z muškátového orieška, drvených perníkov alebo štipky perníkového korenia. Tento nápoj nie je len kávou, ale i malým vianočným dezertom, ktorý vás rozmazná a zaručene poteší vaše zmysly.
Ingrediencie:
- 1 šálka silnej kávy (alebo espresso)
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžička perníkového korenia (alebo škorica, zázvor a klinčeky)
- 1 lyžica javorového sirupu alebo medu
- Šľahačka na ozdobu
- Štipka mletého muškátového orieška
Postup:
- Zohrejte mlieko a vyšľahajte ho, aby bolo jemne napenené.
- Pridajte perníkové korenie a javorový sirup, dobre premiešajte.
- V pohári zmiešajte kávu a ochutené mlieko.
- Ozdobte šľahačkou a posypte muškátovým orieškom.
Zázvorový čaj s medom a citrusmi
Zázvorový čaj je zimnou klasikou, ktorá nielen zahreje, ale aj posilní vaše zdravie. Zázvor je známy svojimi protizápalovými a imunostimulačnými vlastnosťami, vďaka čomu pomáha pri nachladnutí a prechladnutí. Citrusy ako citrón alebo pomaranč pridávajú do čaju sviežu kyslosť a vitamín C, zatiaľ čo med osladí každú kvapku a zároveň podporí upokojenie podráždeného hrdla.
Zázvorový čaj môžete ešte viac prispôsobiť vianočnej nálade pridaním štipky škorice alebo klinčekov. Nápoj si vychutnáte najlepšie čerstvo pripravený, podávaný vo veľkej šálke s plátkom citróna na ozdobu. Doprajte si šálku zázvorového čaju a užite si chvíľku pokoja uprostred sviatočného zhonu.
Ingrediencie:
- 1 l vody
- 3 cm koreňa zázvoru (ošúpaný a nakrájaný na plátky)
- 1 citrón (na plátky)
- 1 pomaranč (na plátky)
- 2 lyžice medu
- Škorica a klinčeky na dochutenie
Postup:
- Do vody pridajte zázvor, plátky citróna a pomaranča, škoricu a klinčeky.
- Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte 10 minút.
- Preceďte a oslaďte medom podľa chuti. Podávajte horúce.
S týmito nápojmi si určite vychutnáte kopu príjemných chvíľ v kruhu rodiny či priateľov, no i o samote pri dobrej knižke, či vianočnej rozprávke. Doprajte si trochu rozmaznávania a relaxu s čistou hlavou, i dušou.