Domov / Vzdelávanie / Žiadna miera konzumácie alkoholu nie je bezpečná pre naše zdravie.

Žiadna miera konzumácie alkoholu nie je bezpečná pre naše zdravie.

/

/

/ Čas čítania: 3 min (740 Slov)

Riziká a škody spojené s pitím alkoholu sa v priebehu rokov systematicky vyhodnocovali a sú dobre zdokumentované. Svetová zdravotnícka organizácia v časopise The Lancet Public Health uverejnila vyhlásenie:

Pokiaľ ide o konzumáciu alkoholu, neexistuje bezpečné množstvo, ktoré by nemalo vplyv na zdravie.

Na určenie bezpečnej úrovne konzumácie alkoholu by bolo potrebné, aby platné vedecké dôkazy preukázali, že pri určitej úrovni a pod ňou neexistuje žiadne riziko ochorenia súvisiace s konzumáciou alkoholu. Nové vyhlásenie WHO objasňuje: v súčasnosti dostupné dôkazy nenaznačujú existenciu hranice, pri ktorej sa karcinogénne účinky alkoholu „zapínajú“ a začínajú sa prejavovať v ľudskom tele.

Žiadna miera konzumácie alkoholu nie je bezpečná pre naše zdravie.

Nemôžeme hovoriť o takzvanej bezpečnej miere užívania alkoholu. Nezáleží na tom, koľko vypijete – riziko pre zdravie sa začína od prvej kvapky akéhokoľvek alkoholického nápoja. Jediné, čo môžeme s istotou povedať je, že čím viac pijete, tým je to škodlivejšie – alebo inými slovami, čím menej pijete, tým je to bezpečnejšie, vysvetľuje Dr. Carina Ferreira-Borges, úradujúca vedúca oddelenia pre manažment ochorení a regionálna poradkyňa pre alkohol a nelegálne drogy v regionálnom úrade WHO pre Európu. 

Európsky región má celosvetovo najvyššiu úroveň spotreby alkoholu a najvyšší podiel ľudích závislých od alkoholu v populácii. V tomto regióne je viac ako 200 miliónov ľudí vystavených riziku vzniku rakoviny spôsobenej alkoholom

Otázka priaznivých účinkov alkoholu vo výskume už roky sporná.

Keď teda hovoríme o možných tzv. bezpečnejších úrovniach konzumácie alkoholu alebo o jeho ochranných účinkoch, ignorujeme širší obraz o škodlivosti alkoholu. Hoci je dobre známe, že alkohol môže spôsobovať rakovinu, táto skutočnosť stále nie je verejnosti vo väčšine krajín všeobecne známa. Po vzore tabakových výrobkov potrebujeme na etiketách alkoholických nápojov zdravotné informácie týkajúce sa rakoviny, potrebujeme posilnených a vyškolených zdravotníckych pracovníkov, ktorí by boli stotožnení s povinnosťou informovať svojich pacientov o alkohole a riziku rakoviny, a potrebujeme celkovo široké povedomie o tejto téme v krajinách a komunitách,“ dodáva doktorka Ferreira-Borges.

Keďže každé telo pracuje inak, nie je žiadna bezpečná miera užívania alkoholu. Primerané – racionálne pitie alkoholu sa definuje ako maximum 2 alkoholické drinky u mužov a max 1 drink u ženy denne. Možné mechanizmy prínosu sa zdajú byť neisté. Neuskutočnili sa žiadne dlhodobé randomizované štúdie konzumácie alkoholu. Väčšina štúdií zistila, že mierna konzumácia alkoholu je spojená so špecifickým znížením kardiovaskulárnej úmrtnosti a znižuje riziko ischemickej choroby srdca v porovnaní s abstinenciou alebo ťažkým pitím. Iné údaje však spochybnili tento potenciálny prínos a žiadna úroveň pitia sa nepreukázala ako prospešná pre iné výsledky KV ochorení.

Mierna konzumácia alkoholu s najväčšou pravdepodobnosťou znižuje riziko infarktu myokardu prostredníctvom jeho účinkov na citlivosť na inzulín, antitrombotický efekt (ovplyvňuje funkciu krvných doštičiek a mediátorov koagulácie) a protizápalový efekt (znižuje hladiny zápalových markerov) oproti ľuďom, čo alkohol nekonzumujú. Popisuje sa aj antioxidačný efekt a pozitívny vplyv na lipidový profil (zvyšuje “dobrý” cholesterol HDL). 

Často sa v spoločnosti skloňujú blahodárne účinky poháru červeného vína. Prečo je to tak? Červené víno obsahuje flavonoidy a tzv. resveratrol (silný antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály v tele, ktoré môžu poškodzovať bunky ciev a prispievať k vzniku aterosklerózy), ktoré majú antitrombotické a antioxidačné účinky. Možné benefity musia byť vždy zohľadnené proti efektu alkoholu na iné orgány. Jedinci, ktorí nepijú alebo osoby s preexistujúcim ochorením nemajú byť zlákaní na cestu alkoholu len pre jeho potenciálne protektívne účinky.

V spolupráci s MUDr. Michaelou Kríkovou


Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by byť považované za lekárske odporúčania. Je dôležité zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou alkoholu a podporovať zodpovedné pitie. Spoločenská zodpovednosť a právne opatrenia, ako je regulácia predaja alkoholu a stanovenie vekových obmedzení, zvýšenie daní a zákaz reklamy môžu tiež prispieť k zníženiu negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu.
Ak máte obavy týkajúce sa vašej konzumácie alkoholu alebo jej účinkov na vaše zdravie, nebojte sa konzultovať svoj stav s lekárom alebo iným zdravotníckym odborníkom.